donderdag 4 december 2014

Sinterklaas Gedicht 5 December 2014

Weesp, 5 December 2014

Sinterklaas is weer in het land,
Iedereen pakt zijn gedichtenpen  weer bij de hand.

Praten we wel of niet over zwarte Piet,
95% wel, 5% niet.

Achteruitgang is in 2014 het woord,
Het woord waar heel Nederland zich aan stoort.

Positiviteit moet het van negativiteit gaan winnen,
Daar zal ieder voor zich iets op moeten verzinnen.

Kijk om je heen en geniet,
Van je kind , familie, vrienden en ja ook van zwarte Piet.

Morgen is de toekomst en daar moet iedereen voor gaan,
Jong of oud, ik zeg gaan met die banaan.

Positiviteit moet het woord van 2015 zijn,
Alleen dan voelt iedereen zich over een jaar weer fijn.


Ik wens alle leraren en leerlingen van het Vechtstede College in Weesp een hele gezellige Sinterklaasavond!!!!

Dex Lorist


maandag 1 december 2014

Van den vos Reynaerde

Ik plaats hier een opdracht voor mijn leesdossier:

Het is de opdracht voor een leesverslag van het verhaal van: Van den vos Reynaerde, naar het Comburgse handschrift. Vertaald door Walter Verniers. Het verhaal is uit het Reynaertgenootschap, Sint-Niklaas 2012.

De auteur is Walter Verniers.
Walter Verniers, geboren in 1958 te Kinshasa, studeerde Germaanse filologie Duits/Nederlands aan de UGent. Hij werd leraar aan diverse scholen in het Gentse. In 1985 kreeg hij een opdracht in Aalter, waar hij inmiddels woont. In 2005 werd hij directeur van het Emmaüinstituut in Aalter. Hij publiceerde educatieve computerprogramma's en vertaalde enkele boeken uit het Duits. In 1998 begon hij voor zijn lessen Nederlands fragmenten uit "Van den vos Reynaerde" te hertalen. Hij kreeg de smaak te pakken en in 2002 had hij de volledige vertaling klaar, die eerst op www.reynaertgenootschap.be werd opgenomen en nu volledig herwerkt werd. Sinds 2011 is hij ridder in de Orde van de vossenstaart. Klik op de volgende link voor meer informatie over Walter Verniers en het Reynaertgenootschap.
www.reynaertgenootschap.be

Walter Verniers

De Ilustraties:
De houtsnede die in dit boekje zijn opgenomen werden ontworpen voor de rijmversie van Segher van Dort, gedrukt in 1651 door de Antwerpse drukker Jacob Mesens. De ontwerper was Erasmus Quellijn de Jongere, een leerling van Rubens, en de houtsnijder van Jan Christoffel Jegher. De houtsneden zijn overgenomen uit het exemplaar dat zich in Zürich bevindt. Een aantal van de houtsneden zijn in de tekst ingevoegd. Quellijn inspireerde zich op houtsneden van Jost Amman, die in opdracht van de drukker Sigmund Feyerabend voor de tweede druk van Hartmann Schoppers Latijnse vertaling/bewerking van de Hoogduitse Reynke de Vos een reeks Reynartsafbeeldingen maakte.



Korte samenvatting Van den vos Reynaerde
Op de hofdag komen alle dieren opdagen, behalve Reynaert de Vos, want die heeft te veel misdaan. Vele dieren klagen over Reynaerts misdaden. De wolf Isegrim getuigt dat Reynaert de wolvin Hersinde heeft verkracht. Als Cantecleer de haan aankomt met de dode kip Coppe besluit de koning, leeuw Nobel,  een bode te sturen (Bruun de beer) om de vos te dagvaarden. Reynaert lokt de beer in de val. Dit lukt doordat hij hem honing belooft, die in een boomstam zou zitten. De beer raakt in de eik vastgeklemd. Het hele dorp komt hem afrossen. Als Julocke, de vrouw van de pastoor, door het gedrang in het water sukkelt, slaagt Bruun erin zich los te rukken. Daarna wordt Tibeert de kater uitgezonden. Hij wordt door Reynaert naar de schuur van de pastoor gelokt, waar muizen zouden zitten. Tibeert raakt vast in een strop, maar ontsnapt nadat hij de pastoor deerlijk heeft toegetakeld. De derde bode wordt Grimbeert de das. Met hem gaat de vos mee. Onderweg biecht Reynaert zijn zonden op. Hij lijkt meer plezier dan berouw te hebben. Aan het hof wordt de vos veroordeeld. De beer, de wolf en de kater zullen de galg in orde brengen. Terwijl die drie weg zijn, spreekt de vos het koningspaar nog een 'laatste' keer toe. In zijn tweede biecht maakt Reynaert bekent dat er een staatsgreep zou zijn beraamd om Bruun op de troon te helpen. Geld om deze operatie te bekostigen was er in overvloed dankzij een schat die Reynaerts vader gevonden had. Reynaert besluit de schat van zijn vader te stelen. Reynaert doet zich voor als trouwe onderdaan en vertelt dat hij door het stelen van de schat de staatsgreep heeft verhinderd. Hij wil de koning zelfs de vindplaats van de schat aanwijzen. Op dat moment vliegt de raaf Tiecelijn weg om de drie "vijanden" te verwittigen. Tibeert gelooft dat Reynaert zich zal vrij praten en geeft zich gewonnen. Maar de wolf en de beer rennen terug naar het hof, waar ze als samenzweerders in de boeien worden geklonken. Reynaert vertrekt op pelgrimstocht naar Rome met een tas gesneden uit vel van de beer en schoenen uit de huid van het wolvenpaar. Haas en ram vergezellen de vos tot aan Malpertuus. In het vossenhol wordt Cuwaert de haas vermoord en opgegeten. Zijn hoofd wordt in de tas van berenvel gestopt. De ram Belijn moet die aan de koning bezorgen en erbij vertellen dat hij "de brief" persoonlijk gedicteerd heeft. Als aap Botsaert, de hofklerk, de tas opent wordt het bedrog van de vos meteen duidelijk. Firapeel de luipaard stelt voor om Bruun en Isegrim vrij te laten en hen voor eeuwig en altijd toe te laten schapen te bejagen. Reynaert wordt vogelvrij verklaard. Maar deze is natuurlijk al lang gevlogen!!!

Klik op de volgende link voor een uitgebreid verslag en recensie:
http://www.scholieren.com/boekverslag/46364

De thematiek 
Het thema van het verhaal is de hebzucht, list, leugens en bedrog. Iedereen wordt zo geleid door zijn hebzucht in het verhaal waardoor ze Reynaert steeds weer opnieuw vertrouwen. De leugens en het bedrog van Reynaert is het belangrijkste thema. Reynaert is erg slim en weet deze slimheid in te zetten om alles te doen wat hij wil en ondertussen te ontkomen aan de straf die hij ervoor verdient. Daarvoor bedriegt hij iedereen die hij kent. Hoewel de andere dieren weten dat hij een sluwe vos is, trappen ze toch elke keer weer in de val. 

De hoofdpersonen / personages:
Grimbeert: Dit is de neef van Reynaert en denkt hem wel over te kunnen halen. Dit lukt hem ook, maar niet perse omdat hij dat wil maar omdat Reynaert dat wil. Grimbeert accepteert het ook als Reynaert zijn zonden belijdt. Ook dit is een fout van hem, want Reynaert is erg vals en weet ook zijn neef te bespelen door te doen alsof hij zich bekeert.
Koning Nobel: In dit verhaal merk je dat de koning Nobel erg beïnvloedbaar is door wat hem vertelt wordt. Hij luistert te veel naar zijn vrouw en trapt daardoor ook in de val van Reynaert. 
Bruun de beer: Bruun is een voorbeeld van kracht maar geen kennis. Hij is een sterk dier maar laat zich makkelijk in de val lokken. Hij kan zich niet inhouden als hij hoort van honing en zet de taak om Reynaert naar het hof te brengen opzij om eerst zijn honger te stillen. Hij denkt niet na over de locatie van de honing en de gevolgen die het zou kunnen hebben als hij niet eerst zijn taak uitvoert.
Reynaerde: Hij is een slim en sluw dier. Hij weet veel van alle dieren af en zet zijn kennis in om hen te misleiden. Hij gebruikt hun eigen zwakheden om die tegen hen in te zetten. Zo weet hij bv dat de beer van honing houdt en daarvoor wel zal zwichten. Ook weet hij dat Tybeert de kuikentjes niet zal kunnen laten gaan. Hij weet wat boetedoening voor de bevolking van het dierenrijk betekent en zet ook dit in om te ontkomen aan de dood. Hij is een hele slimme, sluwe en doortrapte vos.

Mening beoordeling van het boek
Doordat het verhaal op rijm is geschreven, zit er een ritme in de tekst. Het is geschreven met veel symboliek in de zinnen die je leest. Er zitten mooie metaforen en vergelijkingen in die verwijzingen zijn naar de werkelijkheid. Niet alleen in de gebeurtenissen maar ook in de namen. Door je in het verhaal te verdiepen kun je je in de tijd van de middeleeuwen wanen en deze beter begrijpen. Het is een heel erg leuk verhaal om te lezen, met ook een duidelijk thematieke boodschap. Het is natuurlijk een beroemd verhaal uit de dertiende eeuw, oorspronkelijk gemaakt door een zekere Willem. De verhalen waren in die tijd toen overigens niet bedoeld om gelezen te worden, de verhalen werden uit het hoofd geleerd om dan te worden voorgedragen. Dat verklaart ook waarom ze heel ritmisch zijn en op rijm staan. Ritme en rijm maken dan ook dat dit verhaal makkelijk te begrijpen is en dat er gelijk een goed beeld van is. Dat het een goed verhaal is blijkt uit het feit dat het verhaal nog steeds erg populair is en inmiddels in heel veel verschillende versies en uitgaven is / zijn uitgebracht. Zo is er ook een toneelvoorstelling van Reynaert de Vos en zijn er vele moderne versies film en boekmateriaal verschenen.

Dex Lorist

Hieronder volgt een link naar een moderne tekenvariant van het verhaal:
 

woensdag 26 november 2014

Co Woudsma

Ik plaats hier een gedicht voor mijn leesdossier:

De auteur is Co Woudsma, geboren te Weesp in 1960.

Co Woudsma gedicht uit Vieuwmaster 1997

Madurodam

Nu ben ik groot genoeg,
de straat ligt aan mijn voet.

Beloop hier de essentie van het land:
een gracht met pand,
een koe met waterkant.

Alles houdt zijn maat:
het regiment, de dirigent,
de torenklok die steeds maar slaat.

De optocht maakt een zacht kabaal,
men fluistert Nederlandse taal,
ook Surinamers zijn op schaal.

Wij reuzen doen geen kwaad,
omhelzen kerken,
doven nog een waakvlambrand,
en nemen afscheid van dit goede dal.

                                                                           Het leven is er niet te groot,
                                                                           de mensen gaan er heel klein dood.    

Beoordeling / mening van het gedicht:
Ik vind Woudsma een goed kijkende, aandachtig observerende dichter met een heel eigen blik op de wereld. De dichter laat zijn omgeving zien, in dit geval Madurodam. Het zijn sierlijke zinnen. Er zit weinig humor in dit gedicht, ik vind het zelfs een beetje pessimistisch.

Dex Lorist
                                      

dinsdag 25 november 2014

Weblogopdracht 2 : Een vlucht regenwulpen door Maarten 't Hart

Voor de tweede weblogopdracht heb ik opgekregen een "Nederland Leest! Boek". Het is een psychologische roman.


 "Een vlucht regenwulpen" Geschreven door Maarten 't Hart.

Deze editie van "Een vlucht regenwulpen is verschenen ter gelegenheid van de actie Nederland Leest, van 1 November t/m 30 November 2014. Dit is de zesenzestigste druk, met toestemming van Uitgeverij De Arbeiderspers, Amsterdam. Eerste druk van het boek verschenen in 1978.


Informatie over de auteur:
Maarten 't Hart is geboren in Maassluis op 25 November 1944 en is een Nederlandse gedragsbioloog en schrijver. Hij werd geboren als oudste zoon van een gereformeerde grafdelver. Maarten 't Hart is gehuwd met Hanneke van den Muyzenberg en woont in Warmond. Hij bezocht het Groen van Prinstererlyceum in Vlaardingen en studeerde biologie aan de Rijksuniversiteit Leiden, waar hij in 1978 promoveerde op het proefschrift. Later werkte hij als etholoog. Als schrijver debuteerde hij in 1971. Zijn doorbraak kwam in 1978 met de psychologische roman "Een vlucht regenwulpen". Veel van zijn verhalen bevatten autobiografische elementen en verwijzen naar zijn verleden en christelijk Maassluis. Maarten 't Hart is een zeer hartstochtelijk liefhebber en kenner van klassieke muziek. Hij heeft er vele essays over geschreven en schreef jarenlang recensies in het muziektijdschrift "Luister".

Voor meer informatie over de auteur kijk op mijn vorige blog of klik op de volgende link:

http://www.maartenthart.nl/biografie/

Om een goede indruk te krijgen waar het boek over gaat volgt hier een samenvatting van het plot.
Klik op de volgende link om de samenvatting te openen.


Voor weblogopdracht 2 was het boek geen vrije keuze, voordat ik zelf ben gaan lezen heb ik eerst een aantal recensies gelezen. Waaronder ook de recensie van recensent Henk Hoeks, Bron De Volkskrant, geschreven op 25 November 1978. Deze is te lezen via de website van Dreambition, helaas hiervan geen link omdat dit door auteur niet is toegestaan. Op recensieweb staat ook een goede recensie geschreven door recensent Jona Lendering, op 15 Juni 2008. Klik op onderstaande link om de recensie te openen.

http://recensieweb.nl/recensie/het-begin-van-een-schrijverscarriere/




Er zijn inmiddels al heel veel verschillende uitgave's van:      

        " Een vlucht regenwulpen"

                Geschreven door


                  Maarten 't Hart

Korte samenvatting van het boek:
Een vlucht regenwulpen is een psychologische roman. De hoofdpersoon lijdt aan erotische dwang gedachten en hij kan geen normaal contact met vrouwen en meisjes onderhouden. Tijdens het lezen wordt duidelijk hoe dit komt en hoe dit met de beschermende jeugd te maken heeft.
Maarten is hoogleraar biologie en dertig jaar, als hij op de trouwerij van zijn vriend Jacob voor het eerst van zijn leven een afspraakje met een meisje maakt. Het meisje blijkt de jongere zus van Martha te zijn, de onbereikbare liefde uit Maartens middelbare schooltijd. 
Maarten blikt terug op zijn jeugd om te onderzoeken hoe het komt dat hij nooit een fatsoenlijk contact met een meisje heeft kunnen leggen. Maarten is het enige kind van zijn streng gereformeerde ouders. Zij hebben op een boerderij ver van het dorp gewoond en veel contact met de buitenwereld was er dan ook niet. Zij verbieden Maarten om met een meisje om te gaan en daarbij zondige gedachten te ontwikkelen. In het geheim bespiedt Maarten zijn vader terwijl die zijn moeder insmeert met slagroom en helemaal aflikt. Daar schrikt hij erg van, maar nog meer van het gevoel dat hij er zelf opgewonden van is geworden.
Ook op school heeft Maarten geen contact met andere kinderen, niet op de lagere school en ook niet op de middelbare school. In die tijd was hij verliefd op Martha, maar hij durfde en kon haar niet om verkering vragen. Martha is de dochter van een melkwinkelier. Terwijl Maarten terugblikt, moet hij naar een congres in Bern. Daar ontmoet hij een vagelijk aantrekkelijke mannelijke collega met wie hij optrekt en die hem even van zijn mijmeringen verlost. Samen bezoeken zij een melksalon en bestellen ijs met slagroom.............

Wat is het thema van het boek:
Er zijn meerdere thema's in het boek, wat sterk naar voren komt is Liefde / Dood / Relaties / Geloof.
Liefde: Maarten houdt van de natuur, zijn moeder en Martha. Zijn liefde voor hen gaat diep, het verhaal komt daar telkens weer op terug.
Dood: Veel mensen in zijn omgeving sterven. Zijn oom en tante, bij wie hij woont eerst, zijn vader op een onverwachte vredige manier, zijn moeder na een zwaar en moeilijk ziekbed. Hij verliest zijn moeder, een van zijn grote liefdes, dat is de reden waarom hij gaat twijfelen aan zijn geloof.
Relaties: Hij heeft een speciale relatie met zijn moeder en de natuur. Hij houdt van beiden heel erg veel. Zijn moeder en hij waren heel saamhorig. In de natuur vindt Maarten zijn rust. Hij heeft geen relatie met Martha, hoewel dat wel zo lijkt omdat hij continue aan haar denkt.
Geloof: Maarten is opgegroeid in een streng gereformeerd gezin. Geloof heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in zijn leven. In zijn jeugd zong hij met zijn moeder vaak psalmen. Daarna heeft hij het geloof min of meer verworpen, maar ook dat houdt hem bezig.

Mijn mening over de hoofdpersonen:
Maarten: Maarten is een eenzame man van dertig jaar. We leren hem kennen als een eenzaam kind dat erg naar zijn moeder trok. Hij was eigenlijk een beetje verliefd op zijn moeder. Op de middelbare school ontmoet hij Martha, op wie hij vreselijk verliefd raakt. Hij durft echter geen contact te leggen en een relatie zit er dus niet in. Hij is nu hoogleraar celbiologie en zijn werk is het enige waar hij zich mee bezig houdt. Een sociaal leven heeft hij niet en dat komt o.a. door zijn fobieën : pleinvrees en dwanggedachten over melkproducten. Zowel zijn moeder als Martha blijven het leven van Maarten beheersen. Iedere vrouw die hij ziet brengt hij in relatie met hen. Dit geeft hem weer dwang tot eten. Hij is een rond karakter in het boek.
Moeder en Vader: De moeder van Maarten is dol op hem, ze zorgt voor hem en geeft hem veel aandacht. Zij is een rond karakter. De vader van Maarten is melkveehouder. Hij is een zwijgzame man vol geloofsovertuiging. Het liefst wil hij dat Maarten ook boer zou worden. Hij is in het boek slechts een stereotype; De strenge zwijgzame vader.
Martha: Martha is de onbereikbare liefde van Maarten, zij is de ideale vrouw. Er wordt weinig over haar verteld, behalve haar roomkleurige huid. Zij is een vlak karakter.
Adrienne en Ernst: Zij zijn collega's van Maarten die hij bij een congres in Bern tegenkomt. Maarten vindt Ernst erg leuk maar deze is meer geïnteresseerd in Adrienne.

Het boek werd in 1981 verfilmd, de film werd geregisseerd door Ate de Jong, met muziek van Laurens van Rooyen, en in de hoofdrollen o.a. Jeroen Krabbe, Willeke van Ammelrooy en Rijk de Gooyer, De film wijkt op veel punten af van het boek, maar volgt in grote lijnen hetzelfde soort verhaal. Waar Maarten 't Hart in zijn boek veel aandacht schenkt aan het streng gereformeerd milieu waarin hij is opgegroeid, komt dat in de film slechts in een paar scenes terug. Maar het sociale isolement van Maarten wordt geloofwaardig neergezet. De internationale titel van de film is A Flight of Rainbirds.
Hieronder volgt een link om de trailer van de film te bekijken.

Zie ook onderstaande link voor de volledige film
https://www.youtube.com/watch?v=WFJIFYa39pI       


Mijn mening over het boek:
"Een vlucht regenwulpen" is echt een boek wat je een keer gelezen moet hebben, niet dat het verhaal nou echt geweldig is, maar om de sfeer te proeven die Maarten 't Hart over wil brengen. Dat het leven niet altijd koek en ei is. Maar dat men ook met tegenslagen te maken krijgt. Voor mij is het echt zo een boek waarvan je over een tijd zegt "JA" ik heb het gelezen op school, maar waar ging het ook alweer over. Het verhaal heeft soms van die hele lange zinnen waarin Maarten filosofeert over zijn leven. Het is net een neerdalende spiraal, hoe meer je erover na gaat denken hoe zieliger het is. Ook waren voor mij de gedeeltes te lang waarin hij het steeds uitgebreid over de natuur heeft en over de vogels. Het maakte het verhaal daardoor voor mij een beetje langdradig. De manier waarop het wordt verteld / geschreven vind ik bijzonder, heel duidelijk beschreven allemaal, mooi verwoord.Hierdoor kom je wel echt in het verhaal. De boodschap van dit boek is denk ik de eenzaamheid, zich verstoten voelen van iedereen en een buitenstaander zijn. Dit wordt goed overgebracht door de schrijver. Het is echt een psychologische roman. Je moet het gelezen hebben maar ik zou het eerlijk gezegd niet nog een keer uit de boekenkast pakken!!!!

Dex Lorist





Discussievragen van Nederland Leest "Een vlucht regenwulpen"

1. Hoe is de relatie tussen de hoofdpersoon Maarten en zijn vader, hoe die tussen Maarten en zijn moeder en hoe die tussen zijn vader en moeder?
Maarten heeft een goede relatie met zijn vader. Maarten werd heel strak gehouden en moest kweker worden. Maarten en zijn moeder hebben een hele intieme relatie. Door zijn isolement staat hij dicht bij haar. In zijn jeugd was zij zijn enige vriend. De relatie tussen zijn ouders was eenzijdig, zijn vader was nors tegen zijn moeder en zij deed eigenlijk alles om hem het zo goed mogelijk naar de zin te maken. Ze was erg gehoorzaam. Maarten was wel jaloers als zijn vader zijn moeder kuste.
2. Welke rol spelen pleinen in Maartens leven?
Maarten is zich op jonge leeftijd al bewust van zijn solitaire gedrag. Op school neemt hij de werkelijkheid het liefst waar achter glas. Liever kijkt hij naar spelende kinderen op het plein, dan mee te doen met het spel. Die angst voor een plein blijkt al als hij voor het eerst de vertrouwde omgeving verlaat en met zijn moeder naar de dokter in het dorp gaat om zijn amandelen te laten knippen. Een groot leeg plein waar de schaduw van de kerktoren overheen valt beangstigd hem zo dat hij om die schaduw wil heen lopen.
3. Hoe denkt u over meester Cordia? Wat betekent Maarten voor hem?
Maarten gaat naar de lagere school, daar kan hij geen contacten met leeftijdgenoten leggen en is hij altijd alleen. Zijn meester Cordia vindt hem slim en trekt hem voor boven de andere kinderen. Hij wordt door meester Cordia in een apart kamertje gezet waar hij dan rustig vooruit kan werken. De reactie van de rest van de kinderen is natuurlijk negatief. Na school wordt hij dan ook regelmatig achtervolgd door een aantal jongens die hem pesten.
4. Op welke manieren uit Maartens bijgelovigheid zich? Wat betekent het bijgeloof voor hem?
Het geloof speelt een hele belangrijke rol in het verhaal. Maarten is christelijk opgevoed en zat op een christelijke school. Zijn familie was zwaar christelijk. Gedurende het verhaal valt Maarten van zijn geloof af. Een belangrijke situatie hierin is wanneer zijn moeder stervende is door keelkanker. Hij gooit de ouderlingen het huis uit.
5. Welk beeld krijgt u van Martha?
Martha is een meisje van Maarten's school. Maarten is vreselijk verliefd op haar maar durft haar dit niet te vertellen. Hij verzint allerlei manieren om dichter bij haar in de buurt te komen, maar zij wijst hem af. Ze loopt heel rustig, iets wat Maarten zo buitengewoonlijk bijzonder aan haar vindt. Ze heeft krulhaar en een blos op haar wangen. Meisjes die ook op haar lijken, ook al is het maar een beetje, hebben een grote aantrekkingskracht op Maarten. Doordat het verhaal in de ik-vorm geschreven is kom je niets te weten van haar gevoelens, maar lees je alleen hoe Maarten naar haar kijkt.
6. Het geluid van voetstappen keert als een leidmotief terug. Wat betekenen de verschillende voetstappen voor Maarten?
Het geluid van voetstappen doet hem steeds denken aan Martha. Hij hoorde haar schoenen duidelijk tikken op de houten trappen. hij hoorde nog altijd het geluid van haar voetstappen, ver weg nu, maar het was onmiskenbaar haar ritme. Het waren de blijvende herinneringen.
7. Wat betekenen de wulpen voor Maarten?
Wanneer Maartens moeder sterft vliegt er net een vlucht zeer zeldzame vogels, regenwulpen, over. Hij blijft dan echter bij zijn moeder en verkiest haar boven zijn studie. Doordat zijn moeder een belangrijke rol in zijn leven speelt, bestrijkt de titel een groot deel van het boek. Het is een heel emotioneel moment voor hem. Maarten houdt namelijk veel van de natuur en als hij helemaal op zichzelf wil zijn en dichtbij de vogels om te fantaseren over zijn grote liefde, trekt hij zich terug naar de rietlanden. Vooral het gezang van de regenwulpen geeft hem een beschermd gevoel. Een vlucht dus weg van de realiteit naar de regenwulpen.
8. Welke andere vogels spelen een rol? Welke symbolische betekenis kent u ze toe?
Maarten gaat graag naar de rietlanden, waar hij alleen kan zijn met zijn gedachten. Hij luistert dan graag naar de geluiden van de hop en de kauw, de grutto, fuut en ijsvogel. En natuurlijk naar de zeldzame regenwulp zelf. Ze geven hem een gevoel van rust en bevrijding.
9. Wat gebeurt er met Maarten in de laatste scene? Wat komt er allemaal samen?
Het boek eindigt met een loutere val van een berg. Als hij, slechts lichtgewond vele meters lager ligt, constateert Maarten opgelucht dat hij niet bang is geweest en dat hij tijdens de val de wil voelde om te overleven. De angst dat hij binnenkort zou overlijden, is niet bewaarheid en er komt een glimp terug van het geloof van zijn moeder.
10. Hoe waardeert u de natuurbeschrijvingen die de schrijver door het verhaal heen vlecht? Welke functie hebben ze?
Natuur speelt een hele belangrijke rol in het verhaal. Maarten is namelijk bioloog en houdt zich bezig met kweken. Het kweken van weefsels, maar ook het kweken van gewassen in kassen. Ook is hij opgegroeid in een natuurrijke omgeving. Vaak maakt hij vaar- of schaatstochten door het rietland vlak bij zijn huis, waar hij alleen kan zijn met zijn gedachten. De natuur geeft een bepaalde rust in het verhaal.




maandag 17 november 2014

Maarten 't Hart

Opdracht: Wie is Maarten 't Hart:


Maarten 't Hart is geboren in Maassluis op 25 november 1944 en is een Nederlandse gedragsbioloog en schrijver. Hij bezocht het Groen van Prinstererlyceum in Vlaardingen en studeerde biologie aan de Rijksuniversiteit Leiden, waar hij in 1978 promoveerde op het proefschrift. Later werkte hij als etholoog. Als schrijver debuteerde hij in 1971. Zijn doorbraak kwam in 1978 met de roman Een vlucht regenwulpen. Veel van zijn verhalen bevatten autobiografische elementen en verwijzen naar zijn verleden in christelijk Maassluis. Maarten 't Hart is een zeer hartstochtelijk liefhebber en kenner van klassieke muziek. Hij heeft er vele essays over geschreven en schreef jarenlang recensies in het muziektijdschrift Luister.

Een paar van zijn boeken zijn:

* Avondwandeling
* Een vlucht regenwulpen
* De Huismeester
* De groene overmacht
* Kramsvogels
     
Ook zijn er een paar boeken verfilmd zoals:
Het woeden der gehele wereld & Een vlucht regenwulpen.


Ik vind Maarten ’t Hart een goede schrijver, meestal zijn de verhalen duidelijk die hij heeft geschreven. Ik vind het ook erg leuk dat hij soms in zijn verhalen iets autobiografisch toepast dat maakt het verhaal wat spannender om te lezen. Hij schrijft goede boeken die leuk zijn om te lezen en die je na 1x lezen nog wel een keer wil lezen. Dus kort samengevat ik vind het een goede schrijver.