De oorspronkelijke titel van het boek is " Se questo è un uomo".
Het is geschreven door Primo Levi.
De oorspronkelijke taal is Italiaans.
De Nederlandse titel is " Is dit een mens?".
In het Nederlands vertaald door Frida De Matteis-Vogels.
De uitgeverij is Maarten Muntinga BV, Amsterdam.
De eerste druk is uitgegeven in 1958.
De eerste Nederlandse druk is uitgegeven in 1987.
Ik heb de veertiende druk uit 1999 gelezen.
Het boek heeft 254 bladzijdes met bijlagen.
Het is een autobiografische roman.
De omslagfoto op de voorzijde is van Margaret Bourke-White /ABC Press.
Wat vindt je van de kaft van het boek?
Toen ik de kaft van het boek zag moest ik gelijk denken aan een concentratiekamp. Het ziet er gelijk heel indrukwekkend uit. Door de foto van het spoor de grauwe lucht en de kale bomen weet je eigenlijk al meteen waar dit boek over zal gaan.
Wat zijn je verwachtingen van het boek?
Ik had helemaal geen verwachtingen van het boek aangezien ik nog nooit eerder een boek van Primo Levi had gelezen. Uit de flaptekst achterop het boek begreep ik al heel snel dat dit een heel indrukwekkend boek zal zijn over de Holocaust. Ik heb nog nooit eerder een ooggetuigenverslag van een overlevende van de Holocaust gelezen. Ik verwacht dat dit een heel indrukwekkend verhaal zal zijn.
Recensie over het boek:
Gie van den Berghe in TROUW (09-02-02)
http://www.trouw.nl/tr/nl/4512/Cultuur/article/detail/2794701/2002/02/09/Ook-slechte-kampgetuigenissen-lovend-onthaald.dhtml
Ellen Ijzerman (prowisorio) op Hebban.nl (13-11-2015)
https://www.hebban.nl/recensies/ellen-ijzerman-prowisorio-over-is-dit-een-mens
Dr. Marc De Kessel in Humanistische Canon
http://www.humanistischecanon.nl/auschwitz/primo_levi_is_dit_een_mens__1958_
Anne Provoost in De Morgen (02-01-2002)
http://fifinoent.blogspot.nl/2009/04/is-dit-een-mens-primo-levi-recensie.html
Nadat ik het boek heb gelezen kan ik de titel als volgt verklaren:
De titel van het boek " Se questo è un uomo / Is dit een mens?" kun je als volgt verklaren, Primo Levi heeft dit op blz 237 zelf omschreven als;
"Wie doodt, is een mens, wie onrecht doet of lijdt is een mens; geen mens is hij die elk gevoel van grenzen verloren heeft en zijn bed deelt met een lijk. Wie heeft afgewacht tot zijn bedgenoot klaar was met sterven om hem een stuk brood af te nemen, is, ook al heeft hij daar geen schuld aan, verder verwijderd van het model van de denkende mens dan de primitiefste Pygmee of de gruwelijkste sadist."
Ik zou het boek de volgende passende titel hebben gegeven: "Alle waardigheid is ontnomen."
Er zijn op internet samenvattingen van het boek "Se questo è un uomo / Is dit een mens?" te vinden, ik heb er twee uitgezocht van de website scholieren.com. Deze geven de beste samenvatting van het boek weer, andere sites refereren steeds aan deze twee verslagen. Klik op de link om deze te openen:
http://www.scholieren.com/boekverslag/58186
http://www.scholieren.com/boekverslag/67437
In weblogopdracht 8 ben ik ingegaan op het centrale personage van het boek:
Het centrale personage in het boek is Primo Levi. Het boek beschrijft de belevenissen van Primo Levi in Monowitz. In het verhaal maak je met hem kennis doordat zijn gedachten en gevoelens uitgebreid beschreven worden. Op de dag van de aanhouding in december 1943 is Primo Levi vierentwintig jaar oud. Hij is een Italiaanse Jood. Als Jood wordt hij naar het concentratiekamp van Fossoli gebracht maar vervolgens wordt hij samen met 650 andere Italianen op transport gesteld naar Polen. In het kamp wordt hij arbeidsgeschikt bevonden, en werden in de kampen van Buna-Monowitz en Birkenau tewerkgesteld. In het kamp is hij Häftling (gevangene). Zijn haar is geschoren en heeft het merkteken 174517 op zijn linkerarm getatoeëerd gekregen en wordt hier dan ook als nummer genoemd. Hij voelt zich hierdoor gedoopt als een nummer en geen mens meer. Vanaf dat moment heeft Primo Levi al zijn rechten verloren en begint zijn werk als slaaf. Hij voelt en ervaart dit zoals ook vele anderen als de afnemende levenswil, het systematische kapot maken van de menswaardigheid en de in het wrede overlevingskamp afstervende solidariteit onder elkaar die alle hoop weg nemen. Primo Levi laat zien hoe mensen onder zulke extreme omstandigheden teruggaan tot de essentie van het overleven. Later wordt Primo Levi ingezet als chemielaborant in Kommando 98, om daar te mogen werken moest hij een scheikunde examen doen, hier zijn betere arbeidsomstandigheden. Primo Levi is bevriend met Alberto. In het kamp worden de vrienden Primo Levi en Alberto ook wel de Italianen genoemd. Ze helpen elkaar als ze kunnen. Alberto is echter omgekomen bij de evacuatie mars in de sneeuw. Primo Levi is in het kamp ook bevriend met twee Fransen Arthur en Charles. Primo Levi wordt samen met Arthur en Charles in de ziekenbarak geplaatst. Dit ook vanwege zijn roodvonk. Uiteindelijk overleeft hij met hun de laatste tien dagen in Monowitz. Charles en Levi zorgden daar voor het eten en drinken, brandstof en dekens. Arthur zorgde voor de kachel, kookte aardappels, hield de kamer schoon en verzorgde de zieken. Tot het moment dat de Russen het kamp bevrijden. Primo Levi is een van de weinigen die overleeft.
Informatie over de schrijver:
Primo Levi was een Joods-Italiaanse schrijver van korte verhalen, romans en gedichten. Hij is geboren op 31 juli 1919 in Turijn, Italië. Hij is overleden op 11 april 1987 in Turijn, Italië. Primo Levi overleed op 67-jarige leeftijd. Hij kwam ten val in een trappenhuis en viel enkele verdiepingen naar beneden. Over de manier waarop Primo Levi stierf zijn de meningen verdeeld of het een ongeluk was of zelfmoord. Hij heeft twee kinderen, Lisa Levi en Renzo Levi. Hij was scheikundige en één van de overlevenden van kamp Auschwitz. Over zijn tijd in het concentratiekamp schreef hij het boek Se questo è un uomo. Dit werd later vertaald als; Is dit een mens?
Primo Levi |
Voor meer informatie over de schrijver klik op de onderstaande link:
http://www.biography.com/people/primo-levi-9380562
http://www.thefamouspeople.com/profiles/primo-levi-181.php
http://www.poemhunter.com/primo-levi/biography/http://www.volkskrant.nl/wetenschap/biografie-van-een-autobiograaf~a532267/
http://www.dbnl.org/tekst/_gid001199101_01/_gid001199101_01_0061.php
Eigen mening:
Ik had nog nooit zelf een boek gelezen over de holocaust, ik heb wel al veel films over dit onderwerp gezien. Doordat ik al wel een aantal films had gezien wist ik natuurlijk al dat dit een vreselijk indrukwekkend boek zal zijn om te lezen. Het boek beschrijft eigenlijk het verhaal van wat je in de reeds verschenen films al steeds ziet met natuurlijk aanvullingen hierop. Dit boek maakte echter een zeer grote indruk op mij omdat je het verhaal leest vanuit de ik-persoon. Dit maakt het extra indrukwekkend en je kunt het bijna zelf voelen. De drang om maar te kunnen overleven en de onmenselijkheid beleef je helemaal zelf mee in dit boek. Dit maakt het tot een zeer aangrijpend verhaal.
Het taalgebruik in het boek is niet echt heel moeilijk, maar vaak zijn het wel erg lange zinnen waardoor ik het soms toch weer terug ging lezen om het goed te begrijpen. Primo Levi gebruikt hierbij ook vaak Duitse woorden en benamingen. Je leest in dit boek dat niet alleen het fysieke aspect van zijn lichaam een grote rol speelt maar ook het psychische aspect. Ondanks dat er al heel veel boeken en films zijn verschenen blijft het ongelofelijk wat daar allemaal in die kampen gebeurd is. Steeds weer zie of lees je dingen met veel ongeloof. Eigenlijk moet iedereen verplicht dit boek lezen om het voor een ieder nog maar eens duidelijk te laten worden dat wat is gebeurd en heeft plaatsgevonden nooit meer mag gebeuren!!!!. Kippenvel en rillingen!!!
Dex Lorist