De titel van het boek is " De Ochtendgave".
Het is geschreven door A.F.Th. van der Heijden.
De uitgeverij is De Bezige Bij, Amsterdam.
De eerste druk is uitgegeven op 11 december 2015.
De omslagontwerp en illustratie in het boek n.v.t.
Het boek heeft 256 bladzijden.
Genre is een historische / geschiedenis roman.
De onderwerpen in dit boek zijn: Ten Oorlog!, Dood van een geliefde.
Liefderelatie: problemen, overspel / vreemdgaan
Wat vindt je van de kaft van het boek?
Ik had geen enkel idee waar het boek over zou gaan maar toen ik de kaft van het boek zag moest ik gelijk denken aan een baby. Dit komt natuurlijk door de afbeelding van een ooievaar voorop. De ooievaar staat natuurlijk als symbool van zwangerschap. Bij de titel van het boek De Ochtendgave had ik de indruk dat de schrijver als bedoeling hiermee heeft, een baby die is geboren in de morgen, " De Ochtendgave".
Wat zijn je verwachtingen van het boek?
Ik had helemaal geen verwachtingen van het boek aangezien ik nog nooit eerder een boek van A.F.Th. van der Heijden had gelezen. Uit de flaptekst achter op boek begreep ik al heel snel dat dit een historische roman zou zijn die zich hoofdzakelijk heeft afgespeeld in Nijmegen in de jaren rond 1672. Dit soort boeken spreekt mij normaal niet zo aan maar omdat Dhr. Calis het heeft aangeraden en heeft gezegd dat het een goed boek was ben ik het toch gaan lezen.
Flaptekst: Sara bouwt de Vrede op een vijandelijk hoofdkussen.
Nijmegen, 10 juli 1672. Als in de vroege morgen na de eerste huwelijksnacht van Caspar en Sara de troepen van Lodewijk XIV de stad innemen, verdwijnt de jonge bruid spoorloos. De vraag is: heeft zij haar 'ochtendgave' bij Caspar achtergelaten of juist meegenomen naar een onbekende bestemming? Caspar begint een radeloze zoektocht. Zes jaar later op de dag dat de Vrede van Nijmegen getekend wordt, vindt hij zijn bruid terug in de tijdelijke Franse ambassade als maîtresse van markies Caloyanni. Wat was al die tijd haar werkelijke rol?
Recensie over het boek:
De Gelderlander, 8 december 2015
http://www.gelderlander.nl/regio/nijmegen-e-o/nijmegen/recensie-de-ochtendgave-is-een-echte-a-f-th-maar-dan-in-1678-1.5518089
Jeroen Wielaert in NOS.NL, 8 december 2015
http://nos.nl/artikel/2073800-a-f-th-van-der-heijden-schept-17e-eeuwse-mata-hari-in-nieuw-boek.html
Lucas Gasthuis, Elsevier.nl, 8 december 2015
http://www.elsevier.nl/Cultuur--Televisie/achtergrond/2015/12/Elseviers-cultuurrecensies-2730395W/
Cleeft, 5 januari 2016
https://www.cleeft.nl/boeken/recensie_a-f-th-van-der-heijden-de-ochtendgave
Arnold Heumakers, NRC, 17 februari 2016
https://nrcwebwinkel.nl/author-review/review/view/id/1358/
De titel van het boek kan je als volgt verklaren:
De titel " De Ochtendgave" komt letterlijke keren in het boek voor. De belangrijkste keer is in het tweede deel beschreven. Caspar Sonmans trouwt daarin met Sara. Het is de gebruikelijke gewoonte dat de man voor zijn vrouw op de ochtend na de bruiloft een kado heeft. Caspar Sonmans heeft ook een kado voor Sara gekocht maar ze komen er niet aan toe om het uit te pakken. Daarna gaat ze weg en zal hij haar zes jaar niet meer zien. Ze vlucht voor de inval van de Fransen. Later in het verhaal blijkt dat ze een leven heeft geleid en als dubbelspion. Ze heeft een kind van Caspar Sonmans gekregen, verwekt in de huwelijksnacht. Caspar weet dit niet. Dit kind heet Etienne en is voor Sara het kado van Caspar. In het laatste hoofdstuk van het boek wordt door Caspar pas aan Etienne verteld wat eigenlijk het echte kado was aan Sara. Dit was een vliegenstolp van zilver.
Samenvatting van het boek "De Ochtendgave":
Er is op internet nog maar heel weinig informatie over het boek te vinden, dit komt natuurlijk omdat het pas net verschenen is. Ik heb wel een goed verslag gevonden met een prima samenvatting van het boek.
http://www.scholieren.com/boek/13309/de-ochtendgave/zekerwetengoed
http://marc-las.blogspot.nl/2015/12/afth-van-der-heijden-de-ochtendgave.html
Centrale personages:
Het centrale personage in het boek is de ik-verteller Caspar Sonmans Hij vertelt als een achterafverteller. In 1705 bij het begin van het boek is hij 54 jaar oud en secretaris van de vroedschap van Nijmegen. Als hij trouwt met Sara in 1672 is hij 21 jaar. Voordat ze trouwden was hij drie jaar verliefd op haar. Hij is eigenlijk maar één dag met haar samen geweest, daarna verdwijnt Sara voor zes jaar. In de huwelijksnacht heeft hij een kind bij haar verwekt, Etienne, maar hij weet dit niet. Dit komt later pas uit. Hij heeft een genetische afwijking aan zijn piemel waaruit zijn zoon later zeker weet dat Casper Sonmans zijn vader is omdat ze dezelfde afwijking hebben.
Sara is de vrouw van Caspar Sonmans. Over haar kom je eigenlijk maar heel weinig te weten. Ze heeft een heerlijke huwelijksnacht maar krijgt daarna een brief met een missie waardoor ze verdwijnt. Ze wordt spionne in opdracht van de Nederlandse gezaghebbers. In ruil voor haar seks krijgt ze informatie los dat ze kan doorspelen. Op deze manier kan ze ook aan de Fransen valse informatie doorgeven. Ze is ongeveer zes jaar lang de maîtresse van markies Caloyanni. Ze is boos omdat later blijkt dat Caspar Sonmans vluchtbelasting heeft betaald aan Caloyanni, ze voelt zich een hoer. Uiteindelijk gaat ze nadat de Vrede van Nijmegen is getekend toch weer met Caspar Sonmans mee.
Etienne is de biologische zoon van Caspar en Sara. Hij is te vondeling gelegd door de markies en opgevoed door zijn echte vader, dit weten zij beiden niet. Hij is dokter geworden. 27 jaar na de Vredesafhandeling van Nijmegen wil hij weten wat er in het verleden gebeurd is. Caspar vertelt alles. Als Caspar ziek is en een opgezette prostaat heeft onderzoek Etienne hem. Dan ziet hij dat Caspar dezelfde genetische afwijking als hij heeft. Hieruit blijkt dat Caspar en Etienne vader en zoon zijn.
Informatie over de schrijver:
Zie ook: http://kunst-en-cultuur.infonu.nl/biografie/10506-biografie-afth-van-der-heijden.html
http://www.kunstbus.nl/film/a.f.th.+van+der+heijden.html
Eigen mening:
Het gaat in deze historische / geschiedenis roman over de vrede van Nijmegen. Ik ben al geen fan van historische boeken en ook het thema oorlog is altijd lastig om te lezen. Er wordt in dit boek uitgebreid geschreven over het diplomatenvoorstel en over de vredesonderhandelingen tussen de Fransen, Nederlanders en de Engelsen. Dit is best langdradig en absoluut niet spannend. Op zich zijn de teksten best makkelijk leesbaar en goed te begrijpen al schrijft A.F.Th. van der Heijden vaak op een heel poëtische wijze en komt het bij mij een beetje ouderwets over. Het boek is opgebouwd in ik noem het maar vier tijdvakken en begint bij 1705 en gaat dan terug naar 1672, 1678 en dan weer naar 1705. Het boek is dus niet chronologisch. Het boek is door de ik-verteller wel heel duidelijk geschreven. Ik denk dat als je een binding met Nijmegen hebt en wat ouder bent je je best in dit boek kan vinden. Voor mij waren er geen herkenningspunten en sprak het boek me totaal niet aan.
Dex Lorist
Geen opmerkingen:
Een reactie posten